Tre ting de beste prosjektlederne alltid gjør

Topp prosjektledere skaper mening, trygghet og stolthet. Det er ikke lett, men klarer du det ikke ligger prosjektet ditt tynt an! Hos Prospera samles noen av de desidert beste prosjektlederne. Her får de testet og utviklet seg selv og egen kompetanse i jakten på det perfekte prosjekt. Du kan bli med, lære massevis og selv bli enda bedre.

Klar for å bli en enda bedre prosjektleder? Prøv deg på et Prospera-prosjekt.

Prosjekter er kompliserte beist! Eller, det er vel egentlig ikke prosjektene som skal anklages for å være beist, det er deg og meg – menneske som skal utføre prosjektet. Vi har våre egne preferanser, agenda, meninger, vaner og perspektiv. Kanskje vi ikke engang liker hverandre særlig godt og likevel skal vi altså gjøre et eller annet komplisert sammen med begrenset tid og ressurser. Alt ligger til rette for at det skal gå strake veien til helvete. Så hvordan sørger de beste prosjektlederne for at noen team sprenger skalaen og går rett til himmels?

Det handler selvfølgelig om menneskene. Om å få til rett dynamikk i teamet slik at vi løfter i flokk og i samme retning. De klokeste prosjektlederne gjør det så elegant at det nesten ser enkelt ut:

1. Skap mening

Ett Skritt Videre skaper et trygt og rusfritt fritidstilbud for dem som trenger det. De har forandret mange liv og tøffe skjebner. Anita Sandvik har vært prosjektleder for to Prospera-prosjekt der vi har hjulpet Ett Skritt Videre utvikle sin organisasjon og strategi.

Anita har ikke bare stålkontroll på tidslinjer og milepæler som enhver prosjektleder må ha, men også hvorfor vi gjør prosjektet. Hvem er det vi virkelig hjelper? Hva er saken som gjør dette større enn oss selv? Dyktige prosjektledere setter alltid arbeidet inn i en større kontekst. Slik beholder man fokus på fremdrift og felles mål. Hos Prospera er det en takknemlig oppgave å skape mening slik som da vi hjalp City Changers vokse.

2. Skap trygghet

Windjammer er starten på en ny reise for ungdommer som står utenfor utdanning, opplæring eller skole. Programmet er bygget rundt fire uker til sjøs ombord på ærverdige S.S. Christian Radich. Her får unge mennesker konkrete utfordringer og nye opplevelser. Det er en reise bort fra problemene, ut i verden og inn i seg selv. Magnhild Faxvaag Volden og Klaus Breivik styrer Prospera-skuta som skal hjelper Windjammer finansiere det hele. De gjør en av de viktigste tingene som kjennetegner et godt prosjekt: de skaper trygghet i teamet. Det er mange måter å gjøre dette på, en av de viktigste er å ha klare, konkrete oppgaver og delegere disse med tydelighet. En annen er å fjerne usikkerhet og risiko. Hvis Magnhild, Klaus og teamet deres feiler betyr det at færre unge som virkelig trenger det, får blitt med på Windjammer. Vissheten om det kan være en kilde til stress, men med en klar plan, tydelige oppgaver og tillit unngår man handlingslammelse.

3. Skap stolthet

Røde Kors skal skape det 5-om-dagen er for frukt og grønt, men for mental helse. Den ikke-stigmatiserende metoden skal spres til hele landet og et stjerneteam fra Prospera hjelper dem på vei. Anniken Aasen er en fantastisk prosjektleder som evner å skape stolthet og ansvar hos hver enkelt i teamet. I oppstarten spurte hun alle hva deres styrker er og hva de kan bidra med inn i teamet. Et så enkelt grep er en av mange måter å få det beste ut av folk på. Når du har fortalt hva superkraften din er, har du ikke lyst til å falle igjennom.