Slik gjør du det

Målet med å tenke strategisk rundt utvikling av din nettside er at:

  • siden blir lett å få oversikt over
  • innholdet er sortert etter brukeroppgaver og viktighet
  • den besøkende får raskt svar på spørsmål

Verdiforslag
En overskrift som forklarer kort hva dere gjør og hvorfor det betyr noe for den besøkende.

Hva har vi gjort?
Eksempler på hva dere har gjort og hvordan det har forandret hverdagen til folk.

How to-guide
Hvordan kan andre gjøre det samme?

Create audience
Samle følgere på epost og sosiale medier.

Visuelle tips

  1. Bilder skal være 2 ganger større enn størrelsen på nettsiden. Er bildet 300*300px på nettsiden, legger du inn et bildet som er 600*600px. Da er bildet Retina Ready.
  2. Pass på at bildene er så små som mulig i kilobyte. Bruk squoosh.app til å komprimere bildene før du legger dem ut.
  3. Bruk relevante bilder til saken. Bilder av mennesker eller visuelt interessante bilder skaper ofte mest engasjement. Unngå bilder med tekst i – dette gjør siden veldig rotete og uoversiktlig.
  4. Bruk maks 2–3 farger. Fargene burde også samsvare med din merkevare. Gode farger er med på å fortelle din historie.

Font, tekst & ikon

  1. Bruk en lettleselig font som samsvarer med din merkevare. For eksempel: Driver du med idrett, er kanskje ikke en serif-font det beste valget. En rund, sportslig sans serif-font passer nok bedre.
  2. Bruk maks 2–3 fonter/vekter. Én til overskrifter, én til paragrafer og kanskje én til spesielle tilfeller.
  3. Pass på at teksten er leselig. Den burde være min 16px.
  4. Bruk SVG-format på alle ikoner. Dette gjør at alle ikoner er skarpe og tar liten plass.

Brukergrensesnitt-design

  1. Bruk tydlige Call To Action (CTA)-knapper. Hver side burde ha et mål, som oftest er det å trykke på en knapp eller fylle inn et skjema. Pass på at dette kommer tydelig frem. Lenker i løpende tekst kan også fungere.
  2. Om mulig, skriv noe annet enn “Les mer” i knappen. Skriv kort hva som venter på deg på andre siden.

Brukeropplevelse-design

  1. Ikke bruk bildeslider. De konverterer dårlig, er ikke søkbar på google og gjør siden tyngre (mb). Det finnes bedre måter å vise mye informasjon på.
  2. Bruk overskrifter, underoverskrifter, ingresser, lister og bildetekster for å gjøre siden lett å skanne. De fleste skanner siden før de leser mer nøye.
  3. Legg til beskrivende eksempeltekst i alle skjemaene dine. Hvis du vil at noen skal fylle ut et felt på en bestemt måte, fortell dem det.
  4. Gjør nettstedene dine tilgjengelige for synshemmede ved å:
    • unngå vage koblingsnavn
    • redusere rot
    • bruke tegnsetting
    • lage et enkelt oppsett
    • legge inn alternativ tekst til bilder
    • bruke større tekst
    • opprettholde høy kontrast mellom tekst og bakgrunnsfarger
  5. Sjekk nettstedet ditt for ødelagte koblinger med brokenlinkcheck.com. Løs ødelagte koblinger slik at folk og søkemotorer ikke blir sinte når de klikker på dem.

Nettside beste praksis

  1. Sørg for at nettsiden din er mobilvennlig på en hvilken som helst enhet. Riktig mobiloptimaliserte nettsteder lastes raskere, rangere høyere, og gir brukerne en bedre opplevelse. Google startet i år med å rangere sider som ikke er mobilvennlige lavere i google-søk.
  2. For at siden skal laste raskest mulig, prøv å hold sidestørrelsen nede. Du kan bruke Pingdom for å sjekke størrelse og hastighet.
  3. Opprett en tilpasset 404-side som vises når en bruker prøver å besøke en side som ikke eksisterer. Bruk 404-siden til å lede dem tilbake til hjemmesiden eller hjelpe dem med å finne det de leter etter.
  4. Etter forsiden din, er ofte “Om oss”-siden den mest besøkte. Pass på at den representerer bedriften og merkevaren din godt.
  5. En kontaktside hjelper folk å kontakte deg, men det vil også bygge tillit mellom deg, dine besøkende og til og med Google. Når Google rangerer nettstedet ditt, finner robotene kontaktsiden din og ser etter en e-post, telefonnummer og adresse. Kontaktinformasjon forteller Google at nettstedet er litt mer pålitelig.
  6. Sett opp Facebook Open Graph META-koder for å sikre at innholdet ditt deles riktig på Facebook. Bruk Facebook Debugger til å sjekke din hjemmeside, innlegg og andre sider for å se hvordan de vises når noen deler denne nettadressen.

SEO (søkemotor-optimalisering)

  1. Velg setninger og ord som samsvarer med hva folk søker på. Treffer man nøyaktig på setningen, vil siden rangere høyere. Gjør dette på alle sider.
  2. Skriv en beskrivende Title Tag og Meta Description for hver side. Dette er teksten som kommer opp i google-resultatene.
  3. Inkluder kun én H1-tag per side. Dette er ofte samme teksten som i Title Tag.
  4. Bruk H2, H3 og H4 i innholdet på siden din for å lage undertekster og visuelt hierarki.
  5. Optimaliser siden din for et bestemt søkeord ved å inkludere det i tittelen, H1, underoverskrifter og i de første 1/3 av innholdet.
  6. Din permalink, som er nettadressen etter domenet (dvs. domene.com/permalink-her/), bør inneholde søkeordsetningen, adskilt av bindestreker.
  7. Gi bildene dine filnavn som er assosiert med siden og merkevaren deres. (Åpning-av-skullerud-hallen_Aktive-Lokalsamfunn.jpg)

Takk til Gjensidigestiftelsen for støtte til å utvikle verktøy for frivillig sektor til gratis viderebruk.

Vil du….?

Vil du bidra med din kompetanse til å løse samfunnsproblemer?

Du må ha høyere utdannelse og minimum 3 års erfaring innen det fagfeltet du ønsker å donere kompetanse.

Prosjekter som bruker dette verktøyet