Har du et formål du brenner for, og vurderer å starte en ideell organisasjon? Det første spørsmålet du må stille deg er: Er det nødvendig å etablere en ny organisasjon, eller finnes det en eksisterende organisasjon som virksomheten kan inkluderes i? Det finnes utallige frivillige organisasjoner, og mange av dem kjemper om de samme midlene.

Fordeler:

Struktur og organisasjon er allerede på plass, du kan konsentrere deg om formålet og ikke bruke tiden på administrative oppgaver. Det er ikke nødvendig med mye formalia for å komme i gang. Du vil spare utgifter til leie, strøm og administrasjon.

Ulemper: 

Du må tilpasse deg en eksisterende organisasjon, og kan måtte kjempe internt om oppmerksomhet og budsjettmidler. Bestemmer du deg for å etablere en ny virksomhet, er det en del formalia som må på plass. Dere må bestemme dere for organisasjonsform. Prospera har laget en nyttig veiledning til valg av organisasjonsform, men er dere i tvil anbefaler vi å etablere en forening. Det er enklere og innebærer færre formelle krav enn alternativene stiftelse og ideelt AS. Det er inspirasjon å hente fra andre organisasjoner i Gjensidigestiftelsens kokebok . Frivillighet Norge har laget en trinn for trinn veileder for å starte en ny organisasjon. På Altinn får du tilgang til informasjon om alle sider ved å starte og drive bedrift, de har også maler tilgjengelige, blant annet eksempel på stiftelsesdokument og gode tips til vedtekter.

Organisasjonen er allerede etablert

Registrering av virksomheten

Er virksomheten registrert i Enhetsregisteret og Frivillighetsregisteret? De fleste givere krever registrering i en eller begge registre, og vi anbefaler sterkt at du registrerer deg begge steder. Det er enkelt å registrere seg, Du kan registrere deg i begge registre samtidig hos Brønnøysundregistrene.

Takk til Sparebankstiftelsen DNB for støtte til å utvikle gratis verktøy for ideelle organisasjoner.

Vil du….?

Vil du bidra med din kompetanse til å løse samfunnsproblemer?

Du må ha høyere utdannelse og minimum 3 års erfaring innen det fagfeltet du ønsker å donere kompetanse.