Kunstig Intelligens (AI) har revolusjonert måten organisasjoner arbeider på ved å tilby avanserte analysemuligheter, automatisering og innsikt i store mengder data. Det siste året har teknologien kommet enda et steg videre, og nå kan du bruke gratis AI-tjenester til å både lage tekst, bilder, lyd og mer. I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips til hvordan du kan bruke AI effektivt i din organisasjon. 

Hva kan AI hjelpe organisasjonen din med?

Før du implementerer AI i organisasjonen er det viktig å vurdere målene og behovene nøye for å velge de riktige AI-verktøyene. Her kommer en beskrivelse av forskjellige verktøy AI kan brukes til: 

 1. Lage tekst basert på dine idéer
  Flere tjenester kan hjelpe deg med å skrive omfattende tekster, for eksempel basert på en idé du ønsker å sparre om eller å lage en oppsummering av store mengder tekst. 
 2. Lage lyd og bilder
  Mange tilbyr nå tjenester der du kan skrive inn idéer til bildemotiver og få tilbake forslag til bilder som du for eksempel kan bruke i markedsføring. Dette kan være bilder av ting som ikke eksisterer fra før, i ulike stilarter og med varierende grad av detaljer. 
 3. Sette opp chatbot på nettsiden din 
  Kunstig intelligens kan drive chatbots på nettsiden din slik at du kan spare tid på å svare ut de mest vanlige spørsmålene brukerne dine har. 
 4. Automatisere vekk kjedelige oppgaver 
  Rutinemessige oppgaver  kan automatiseres ved hjelp av AI. Dette kan du for eksempel lese mer om i artikkelen vår om "no-coding".  
 5. Optimalisere markedsføring 
  AI kan hjelpe organisasjoner med å tilpasse markedsføringskampanjer mer effektivt ved å analysere data om målgruppen. 

Nyttige lenker:

 • There's an AI for that (flere 1000 linker til ulike AI-tjenester du kan bruke til diverse formål)
 • Open AI (tilbyr deg de verdenskjente tjenestene Chat-GPT og Dall-E. Førstnevnte lager tekster for deg basert på informasjon på nett, sistnevnte lager bilder basert på en idé du skriver inn)
 • Midjourney (veldig detaljert produsent av bilder. I tillegg kan du se bilder som alle andre lager med AI via chatte-tjenesten Discord)
 • Brilliant (mange gode kurs for å bli god på AI og forstå hvordan det fungerer)
 • Validatorai (gir deg konkrete tilbakemeldinger på ideer)
 • Logo AI (tilbyr hjelp til å lage logoer)
 • Durable (tilbyr hjelp til å lage nettside)

Et par ting det er lurt å være oppmerksom på

 • Pass på at dere tenker over de etiske aspektene ved bruk av AI og sørg for at deres praksis samsvarer med personvernregler og verdier.
 • Hvis dere bruker Chat-GPT eller lignende AI-tjenester til å generere innhold, husk å marker tydelig at innholdet er produsert ved hjelp av kunstig intelligens.
 • Husk å vær kritisk til informasjonen du henter fra AI. Spesielt i tekstgenererende tjenester vil svaret du får bli presentert som fakta, men det vil ikke alltid være presist likevel.
 • Forsøk å lage en strategi og målsetning for hvorfor du vil bruke AI og hva du vil oppnå med det. Jo mer du forstår hva det kan bidra til for dine interessenter, brukere eller ansatte, jo større sjanse er det for at du får mye ut av tjenestene som er tilgjengelige. 

Takk til Gjensidigestiftelsen for støtte til å utvikle verktøy for frivillig sektor til gratis viderebruk.

Vil du….?

Vil du bidra med din kompetanse til å løse samfunnsproblemer?

Du må ha høyere utdannelse og minimum 3 års erfaring innen det fagfeltet du ønsker å donere kompetanse.