No-coding løsninger kan gi deg en enkel og effektiv måte å håndtere IT-oppgaver på uten behov for avansert programmeringskompetanse. I denne artikkelen finner du en oversikt over løsninger du kan bruke til å automatisere oppgaver, bygge nettsider, og administrere data. 

Tre ting du kan gjøre, og valg av løsninger

  • Automatisering av Oppgaver

No-coding plattformer kan hjelpe deg med å frigjøre verdifull tid. De gjør det enklere for deg å sette opp automatiske prosesser, slik at du kan la datamaskinen gjøre rutineoppgavene for deg. Ta Zapier som et eksempel. Denne løsningen lar deg lage "Zaps", som er en måte å koble sammen ulike apper og tjenester slik at de sammen løser flere oppgaver automatisk og i rekkefølge. Blant annet kan du bruke den til å sette opp utsending av e-postvarsler til frivillige eller oppdatere medlemsdatabaser. Se mer på nettsiden: https://zapier.com/

Zapier
Du kan flere slike "Zaps" og skru de av eller på
  • Lage nettsider og apper uten å kode

Tradisjonelt har nettsideutvikling krevd teknisk kunnskap innen koding og design. No-coding nettsidebyggere som Wix, Tilda, og Squarespace gjør ting enklere slik at du nå kan fikse det meste på egenhånd. På disse plattformene er det blant annet ferdige "deler" som du kan dra og slippe til riktig plass. Samtidig har hver av plattformene muligheter for å tilpasse designet og eventuelt basere seg på ulike maler. Slike plattformer for å lage nettsider har vært på markedet en stund, men mer nylig så har det også kommet løsninger for å lage apper til mobil uten å kode. Et eksempel på en slik løsning er Appgyver. Denne løsningen tilbyr lignende dra-og-slipp funksjonalitet slik at du ikke trenger å kode noe selv, kun hva appen skal gjøre i hvilken rekkefølge når noe skjer (logikken i appen). 


Appgyver og Tilda
Bildet viser Appgyver til venstre og Tilda til høyre
  • Administrasjon av Data uten Teknisk Kompetanse

Dette her er en litt mer avansert sak å prøve seg på, men verdt bryet. Å håndtere data er kritisk for organisasjoners drift, men for små frivillige organisasjoner kan det være utfordrende å administrere komplekse databaser uten teknisk kompetanse. No-coding databaseløsninger som Airtable gir deg muligheten til å prøve deg på dette med en brukervennlig plattform for å opprette og administrere databaser visuelt uten å kode ting selv. Blant annet kan du lage koblinger mellom tabeller, filtrering og sortering av data for å organisere informasjonen din effektivt. Dette kan for eksempel være nyttig for å holde oversikt over medlemmer eller donasjoner.


Airtable

Husk på dette når du prøver deg

    • Start med de små og enkle oppgavene, ha troa på deg selv og gi forsøket ditt nok tid.

    • Utforsk opplæringsvideoer på Youtube og søk på hjelp på Reddit eller Quora.

    • Involver flere rundt deg i prosessen for å dra nytte av deres perspektiver og læringsmåter.

Takk til Gjensidigestiftelsen for støtte til å utvikle verktøy for frivillig sektor til gratis viderebruk.

Vil du….?

Vil du bidra med din kompetanse til å løse samfunnsproblemer?

Du må ha høyere utdannelse og minimum 3 års erfaring innen det fagfeltet du ønsker å donere kompetanse.