De fleste kjenner til e-post. E-post er en av de mest grunnleggende kommunikasjonsverktøyene som finnes i organisasjoner. For frivillige organisasjoner er effektiv bruk av e-post avgjørende for å organisere, kommunisere og administrere prosjekter på en smidig måte. 

Tips og råd

 • Bruk e-post til profesjonell kommunikasjon og unngå unødvendige personlige meldinger
 • Respekter personvern og ikke del personopplysninger i e-post uten riktig sikkerhetstiltak
 • Unngå å bruke e-post til å diskutere konfliktløsninger; bruk heller møter eller telefon samtaler for å unngå misforståelser

Hvordan komme i gang?

Effektiv bruk av e-post kan forbedre måten en frivillig organisasjon samhandler og administrerer prosjekter på. Ved p følge disse rådene kan du sikre at e-posten din er et pålitelig og produktivt verktøy i organisasjonens daglige arbeid. 

Før du begynner å bruke e-post er det noen grunnleggende forberedelser som bør gjøres. Sørg for å ha tilgang til en pålitelig e-post leverandør på din datamaskin eller mobilenhet. Opprett organisasjonens e-postadresser med for eksempel [navn]@[organisasjonsnavn]. 

 1. Organiser innboksen din
  Effektiv e-post håndtering begynner med å organisere innboksen din. Opprett mapper eller etiketter for ulike typer meldinger. Eksempler på dette kan være «innboks», «viktige meldinger», «prosjekter» og «arkiv». Dette vil hjelpe deg å finne raskt tilbake til e-poster samtidig som det vil hjelpe deg å prioritere.
 2. Opprett e-postsignatur
  Opprett en profesjonell e-postsignatur som inkluderer organisasjonens logo, navn, kontaktinformasjon og eventuelt lenker til organisasjonens sosiale medier eller nettside. Dette vil gi en helhetlig og profesjonell fremtoning i e-postkommunikasjonen.
 3. Ha gode emnefelter før du sender e-post
  Bruk beskrivende emnefelt som gir mottaker en klar oversikt over meldingens innhold.
 4. Hold deg kort og konsis
  Unngå å overlesse e-postmeldinger med unødvendig informasjon. Hold meldingene korte og konsise. Hvis en lenger beskjed er nødvendig, bruk gjerne lenker eller vedlegg til dokumenter.
 5. Vær oppmerksom på mottaker av e-posten
  Dobbeltsjekk alltid e-postadressen før du sender meldinger for å unngå feilsendte e-poster. Dette er spesielt viktig når du sender konfidensiell informasjon eller personopplysninger.
 6. Svar raskt og profesjonelt
  Hold deg oppdatert på e-postene og svar raskt på henvendelser. Gi tydelige og profesjonelle svar som gir verdi og løsninger for mottaker.
 7. Del og motta vedlegg og filer trygt
  Når du sender eller mottar filvedlegg, sørg for at de er virus-frie. Unngå å åpne mistenkelige vedlegg og bruk krypteringstjenester for sensitive dokumenter.
 8. Lær å bruke funksjonene til din e-post leverandør
  Utforsk funksjonene din e-post leverandør tilbyr som kalender, oppgavebehandling, grupper og mer. Disse verktøyene kan hjelpe deg med å administrere prosjekter og samarbeide mer effektivt.

Takk til Gjensidigestiftelsen for støtte til å utvikle verktøy for frivillig sektor til gratis viderebruk.

Vil du….?

Vil du bidra med din kompetanse til å løse samfunnsproblemer?

Du må ha høyere utdannelse og minimum 3 års erfaring innen det fagfeltet du ønsker å donere kompetanse.